ИНФОРМАЦИЈЕ

Opstina Kovin
 • ПОЧАСТ ЈУНАЦИМА И ПОМЕН ВОЈНИЦИМА И ЖРТВАМА 1918-2018.
  ПОЧАСТ ЈУНАЦИМА И ПОМЕН ВОЈНИЦИМА И ЖРТВАМА 1918-2018.
  Свечаном церемонијом на Војничком гробљу 9. новембра, у Ковину је обележена 100. годишњица ослобођења у Првом светском рату и одржан помен српским и  аустро-угарским војницима, као и интернирцима, страдалим на овом подручју током Великог рата.
  Свечаном церемонијом на Војничком гробљу 9. новембра, у Ковину је обележена 100. годишњица ослобођења у Првом светском рату и одржан помен српским и  аустро-угарским војницима, као и интернирцима, страдалим на овом подручју током Великог рата. 
  У обраћању присутним гостима и суграђанима председница општине Сања Петровић је, између осталог, рекла: „Овог новембра посебно, када обележавамо 100 година од завршетка Великог рата и уједно Дан ослобођења Ковина у Првом светском рату, за нашу децу и младе посета Војничком гробљу је час историје који се не може испричати предавањем у учионици. Треба на месту одавања поште ратницима доживети величину страдања и надања, победа и пораза, за славу или опомену будућим генерацијама. Присуство представника Војске Србије, аустријске и мађарске дипломатске мисије у Србији, покрајинског секретаријата, православног и католичког свештенства и овога пута јасно указује да су толеранција и уважавање националних, верских и свих других различитости важни и данас и увек, за сва времена. И зато верујемо да овде сахрањени ратници почивају у миру. Желим да се захвалим представницима удружења потомака ратника који добро сарађују са нашим Удружењем у Ковину, што заједно негују славну пошлост српске војске и долазе да се поклоне сенима ратника“.
  Oпело страдалницима служили су најпре свештеници Српске православне цркве у Ковину, Душан Васић и Новак Петровић а потом и свештеник Католичке цркве, Чаба Чипак. Уметничке тачке, у поводу обележавања века од завршетка првог ратног сукоба светских размера, извели су ученици ССШ „Васа Пелагић“: стихове „Плаве гробнице“ Милутина Бојића говорио је Вања Коцић, док су песме Десанке Максимовић – „Тражим помиловање - за војничка гробља“ и „Верујем“ говориле Александра Бијелић и Анастасија Шајн.
  Венце на споменик Мира и разумевања положиле су многобројне делегације: у име Војске Србије делегација Команде за развој банатске бригаде коју је предводила поручник Бојана Гератовић, у име покрајинских органа АП Војводине помоћник покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама Др Милан Мицић и у име општине Ковин делегација коју су предводили председница општине Сања Петровић и председник СО Зоран Брадањи; у име амбасаде Републике Аустрије у Београду, саветник за културу и директор Аустријског културног форума при амбасади Јоханес Иршик; у име амбасаде Републике Мађарске у Београду секретар изасланства одбране, мајор Тибор Маркус и први секретар Тамаш Беде; затим делегације Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. године и поштовалаца Ковин, Црвеног крста Ковин, Удружења потомака ратника из Смедерева и подружнице из Липа, делегација МЗ Скореновац и СВМ-а; делегација ПУ „Наша радост“ Ковин; делегација Српске напредне странке Ковин.
  Делегације Општине Ковин и Црвеног крста Ковин положиле су венце и на спомен-костурницу интернирцима, коју су сви присутни обишли по завршетку церемоније крај споменика Мира и разумевања. 
  Обележавању значајног датума из светске и историје Ковина присуствовали су и представници Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, бројни грађани и наставници и ученици ковинских школа. Ђаци су по традицији одали пошту ратницима држањем почасне страже крај сваке од 60 хумки, на које су положене руже.
 • АНА БРНАБИЋ ОТВОРИЛА ОБИЛАЗНИЦУ
  АНА БРНАБИЋ ОТВОРИЛА ОБИЛАЗНИЦУ
  Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, отворила је прошлог четвртка, уочи празничног викенда, обилазницу око Баваништа. На свечаности посебно приређеној овим поводом, на самој саобраћајници, она је окупљеним грађанима, између осталог, рекла...
  Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, отворила је прошлог четвртка, уочи празничног викенда, обилазницу око Баваништа. На свечаности посебно приређеној овим поводом, на самој саобраћајници, она је окупљеним грађанима, између осталог, рекла: „Важни су путеви, били они велики или мали, да доводимо инвеститоре, да бисте ви отварали своје фирме, да имамо више радних места, веће плате. Наставићемо овако да радимо, на сваком пројекту као да је највећи, јер је то важно за бољи квалитет живота свих грађана, а овде су ми рекли да се на овај пут чекало више од 12 година“. Премијерка је подвукла да се тренутно воде разговори са 21 потенцијалним инвеститором, који би дошли у Војводину, што би отворило нових 6.000 радних места и истакла да ће се Влада трудити да неке од њих доведе у индустријску зону у Ковину:„Сваки пут када разговарам са председником Александром Вучићем о инвестицијама и инфраструктурним пројектима, он ми да једну поруку - мисли на Банат, подигни Банат на ноге. То је савет који ми је дао, посао који ји је преда мном и један од приоритета владе”, рекла је на отварању обилазнице Ана Брнабић.
  Захваљујући се председници Владе на посети и доласку у Ковин овим поводом, председница општине Сања Петровић је на отварању саобраћајнице дуге 5,1 километара и у коју је уложено 400 милиона динара, истакла: Поносна сам што је Општина Ковин, на чијој територији је изграђена обилазница као део државног пута, од самог почетка била одличан партнер у капиталном пројекту. То одговорно кажем, јер смо све послове који су до нас били и од нас зависили урадили савесно и на време. Урадили смо експропријацију земљишта и данас је прилика да се захвалимо свима који су допринели реализацији тог првог, као немерљиво битног корака; исходовали смо све потребне дозволе и сагласности; обезбедили комплетну пројектну документацију и све то предали ради реализације и завршетка инвестиције „Путевима Србије“ 2014. године. На жалост и тада смо, после несреће са смртним исходом, пунили насловне стране новина и били главна тема црних хроника. Од тог момента, ово руководство је још упорније и снажније усмерило енергију на потпуну сарадњу и располагање „Путевима Србије“ и другим државним органима да се Обилазница око Баваништа асвалтира и приведе намени према свим стандардима једне модерне саобраћајнице која може да прими и опслужи транспортно неколико хиљада возила дневно, од чега сигурно половину чине камиони и шлепери. Најзад, жеља нам је била да овај део магистралног пута који повезује Јужни Банат и Војводину са смедеревским и браничевским крајем, постане још једна лепа слика модерне Србије на ободу Дунавског коридора и комшијске Луке Смедерево. За модерну Србију, за бољи живот свих који у њој живе, за углед широм света, за мир – свакодневно се залаже наш председник Србије, господин Александар Вучић. Њега треба да следимо, јер нам својим радом и резултатима показује да Србија иде напред!“
  Први део посете општини Ковин председница Владе Ана Брнабић провела је на радном састанку у Општини са руководством локалне самоуправе. Том приликом, председница општине Сања Петровић изнела је на којим се пројектима тренутно ради и који су приоритети у области привреде, здравства, просвете, спорта. Начелница општинске управе, Јелена Чолаковић, пренела је премијерки Брнабић како и колико запослени примењују електронску комуникацију са грађанима, које су предности примене е-зупа и других софтвера уведених током реформе државне управе, коју је заправо на месту министарке за овај ресор заправо зацртала Ана Брнабић. Премијерка је, исказајући задовољство због чињенице да се у Ковину програм е-управе примењује на овај начин, поновила да унапређење сервиса за грађане, едукација и дигитализација јесу приоритетни процеси у друштву.
  Додајмо да су програм отварања обилазнице увеличали својим наступом фолклорни ансамбли из Баваништа, Друштво за чување и неговање народне традиције „Бећарац“ и КУД „Аца Обрадовић“ и фолкор КУД-а „Паја Маргановић“ из Делиблата.
 • ОТВАРАЊЕ ОБИЛАЗНИЦЕ ОКО БАВАНИШТА
  ОТВАРАЊЕ ОБИЛАЗНИЦЕ ОКО БАВАНИШТА
  Општина Ковин организује сутра, 8. новембра, програм поводом пуштања у рад Обилазнице око Баваништа. 
  Програму на Обилазници, који почиње у 10 сати (на почетку саобраћајнице са ковинске стране), присуствоваће председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић...
  Општина Ковин организује сутра, 8. новембра, програм поводом пуштања у рад Обилазнице око Баваништа. 
  Програму на Обилазници, који почиње у 10 сати (на почетку саобраћајнице са ковинске стране), присуствоваће председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, која ће се и обратити представницима локалне самоуправе и грађанима. Премијерка Ана Брнабић ће претходно одржати састанак са руковоством општине у Ковину.
  Током свечаног отварања, присутне госте и грађане најпре ће поздравити председница општине Ковин, Сања Петровић.У уметничком делу програма наступиће фолклорни ансамбли из Баваништа и Делиблата.
  Подсетимо, тема изградње Обилазнице око Баваништа на државном путу актуелна је од 2005. године, а захваљујући упорности и ургенцијама актуелног општинског руководства, уз подршку највиших институција државе, пројекат вредан 4 милиона евра успешно је приведен крају.  Општина је, у домену своје надлежности, обезбедила средства за експропријацију, за пројектну документацију, за ревизију идејног пројекта и техничке контроле главног пројекта, а исходовала је и грађевинску дозволу путем Покрајинског секретаријата АП Војводине, надлежног за урбанизам. Финансијер изградње је ЈП „Путеви Србије“, које је од 2015. године убрзало динамику радова  и у овој години завршено је комплетно опремање модерне саобраћајнице од изузетног значаја за овај део путне инфраструктуре која повезује Јужни Банат са Смедеревом и централном Србијом. 
 • 100. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
  100. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
  Општина Ковин, у сарадњи са Удружењем потомака ратника ослободилачких ратова 1912-1918. и поштовалаца Ковин, организује церемонију обележавања 100. годишњице завршетка Великог рата и ослобођења Ковина 1918. крај споменика на Војничком гробљу у петак, 9. новембра са почетком у 11 часова.
  Општина Ковин, у сарадњи са Удружењем потомака ратника ослободилачких ратова 1912-1918. и поштовалаца Ковин, организује церемонију обележавања 100. годишњице завршетка Великог рата и ослобођења Ковина 1918. крај споменика на Војничком гробљу у петак, 9. новембра са почетком у 11 часова. Биће том приликом обележена  102. годишњица страдања српских и  аустро-угарских војника, који су као рањеници из борби за Смедерево преминули 1915. године у болници Црвеног крста у Ковину, а делегације ће положити венце и цвеће и крај спомен—обележја интернирцима страдалим у пожару у транзитном логору Свилара у Ковину крајем Великог рата. 
  Програму обележавања ће, у име Владе Републике Србије, присуствовати министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Церемонији ће присуствовати представници Војске Србије, амбасада Аустрије, Мађарске и СР Немачке, ресорног Покрајинског секретаријата, званичници других државних институција и органа, представници локалне самоуправе, ђаци и  грађани.  
  За одлазак до Војничког гробља из удаљених делова Ковина, организован је превоз аутобусима. Они ће бити стационирани у Книћаниновој улици (поред некадашњег хотела „Војводина“) и на Тргу Жарка Зрењанина, поред „Змајеве“ школе. Полазак је у 10.30 
 • НАТАЛИЈИНА РАМОНДА У СЛАВУ ПРЕДАКА
  НАТАЛИЈИНА РАМОНДА У СЛАВУ ПРЕДАКА
  Ученици ковинске Основне школе „Јован Јовановић Змај“ на часовима технике и технологије су и ове године поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, направили пригодну презентацију и погледали филм о овом великом догађају, а потом израдили и амблеме и обојили их. Препорука је да се амблем Наталијине рамонде носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника, што су ученици и учинили, а о томе јавља професор Дејан Крецуљ, уз фотографије. 
  Ученици ковинске Основне школе „Јован Јовановић Змај“ на часовима технике и технологије су и ове године поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, направили пригодну презентацију и погледали филм о овом великом догађају, а потом израдили и амблеме и обојили их. Препорука је да се амблем Наталијине рамонде носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника, што су ученици и учинили, а о томе јавља професор Дејан Крецуљ, уз фотографије. 
  Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новемба у знак сећања на датум када су 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Од 2012. године у Републици Србији је државни празник. Главни мотив амблема овог празника је цвет Наталијине рамонде, угрожене врсте у Србији. Цвет је у ботаници познат и као цвет феникс с обзиром да му је карактеристика да, и уколико се потпуно осуши, може поново да оживи када се залије. Сем тога, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Биљку је 1884. године у околини Ниша открио доктор Сава Петровић, дворски лекар краља Милана Обреновића. Заједно са Јосифом Панчићем описао је ову врсту и дао јој име по краљици Наталији. 

Agencija TrujaGroup, Internet Service Provider... saznaj više

Kontakt Adresa

 • Žarka Zrenjanina 105,               26226 Mramorak,                       Srbija
 • trujagroup@gmail.com
 • Kontaktirajte nas
 • Pronađite nas

Widgetkit Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."