VESTI

RADIO BUS KOVIN - vesti, informacije, oglasi, forum
 • ZMAJEVCI O SABRAĆAJU OKO NAS

  saobracajNovi nastavni predmet, Tehnika i tehnologija, koji od ove godine od petog razreda ulazi u osnovne škole, značajnim brojem časova obuhvata saobraćaj, oblast koja je od izuzetnog značaja za bezbednost učenika u sve uzavrelijem saobraćaju. Da bi se upoznali sa saobraćajnom signalizacijom u stvarnoj, realnoj situaciji, đaci kovinske „Zmajeve“ škole su kroz zanimljivu vežbu, na prethodno pripreljenoj mapi okoline škole, upoznavali oblike i značenje, kako vertikalne tako i horizontalne signalizacije. Naizgled jednostavna „igra“ zahtevala je orijentaciju karte, uočavanje, tumačenje i evidentiranje petnaestak saobraćajnih znakova na saobraćajnicama koje okružuju školu i park pred njom. Bio je to još jedan primer kako se „običan“ čas može, uz dovoljno inventivnosti nastavnika, pretvoriti u događaj čiji se sadržaji pamte.

  Dejan Kreculj

 • CRVENI KRST OBELEŽAVA EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

  crveni krst kovinPovodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, volonteri Crvenog krsta Kovin će na platou Centra za kulturu Kovin skrenuti pažnju, odnosno prikazati građanima sve faze u lancu trgovine ljudima. Štandovi Crvenog krsta će u centru grada biti postavljeni sutra u 17h.
  Pored mnogobrojnih aktivnosti koje realizuje, Crveni Krst Kovin se bavi prevencijom Trgovine ljudima od 2005. godine. Do danas su mladi volonteri – treneri u ovoj oblasti, realizovali veliki broj edukacija za učenike osnovnih i srednjih škola, predškolce I građane Opštine Kovin. Na početku širenja ovog Programa, volonteri Crvenog Krsta Kovin su dali veliki doprinos realizujući Međunarodne edukacije za buduće predavače I trenere. Materijal koji se i danas koristi u našoj zemlji i u zemljama u okruženju, pod nazivom Preventivni paket, je plod i naših volontera. Iskoristivši crtani film Pinokio, volonteri Crvenog krsta Kovin su prikazali sve faze ovog Svetskog fenomena, danas ovaj materijal se koristi kako u našoj zemlji tako i u jos 42 zemlje. 

 • "PETARDA" RADNIČKOG, ŠESTICA KOLONIJE

  Fudbal 2Fudbaleri Partizana iz Gaja su ubedljivom pobedom nad ekipom Budućnosti iz Banatskog Brestovca 4:0, nastavili pobednički niz i povećali bodovnu prednost na vrhu tabele. Kolonija je na svom terenu deklasirala Jedinstvo iz Dubovca 6:1, dok je Omladinac u Deliblatu sigurnom pobedom 4:0 savladao Borac iz Pločice. U komšijskom derbiju, Proleter u Mramorku remizirao je sa Dolovom 2:2, a BSK je u Bavaništu poražen od ekipe Stari Tamiš 6:0, u još jednom meču sa velikim brojem golova u okviru sedmog kola Druge južnobanatske lige „Zapad“- grupa Jug. Partizan iz Gaja sada sa 19 osvojenih bodova, četiri više od Starog Tamiša, čvrsto drži vodeću poziciju. Kolonija i Omladinac sa po 13 bodova dele četvrtu poziciju, dok je Borac iz Pločice sedmi sa 6 osvojenih bodova. Dubovačko Jedinstvo na svom kontu ima 5 boda, Proleter iz Mramorka ima 4, BSK iz Bavaništa je na samom dnu sa 3 osvojena boda.

  Efikasni su bili i fudbaleri kovinskog Radničkog, koji su u 9-om kolu Vojvođanske lige „Istok“, savladali FK ŽAK iz Kikinde rezultatom 5:0. Kovinski crno-beli i dalje drže 11-tu poziciju sa 11 osvojenih bodova.

 • ZMAJEVCI U EVROPSKOJ NEDELJI PROGRAMIRANJA

  Zmajeva -Nedelja programiranja„Evropska nedelja programiranja" (Europe Code Week), manifestacija koja obuhvata organizovanje brojnih aktivnosti širom Evrope, a realizuju ih škole, kompanije, neprofitne organizacije i zainteresovani građani, sprovodi se petu godinu zaredom, od 7. do 22. oktobra sa osnovnom idejom da se putem kreativnih i edukativnih aktivnosti promoviše programiranje kao novi vid pismenosti savremenog društva i da se približi širem krugu svih generacija. Kovinska Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ i ove godine učestvuje jednim veoma atraktivnim i primenljivim programom. Suština je da se primenom permeacionog pristupa nastavi, učenici uvedu u svet programiranja i algoritamskog razmišljanja. Od ove godine Informatikom i računarstvom su, kao obaveznim predmetom, obuhvaćeni svi učenici petih razreda, ali se i većina đaka starijeg uzrasta, koji uče po starom programu, takođe opredelila za informatiku.

  Dejan Kreculj

 • PREDAVANJE O MENTALNOM ZDRAVLJU I PREDSTAVA ,,ŽELIM DA ME NEKO ČUJE“

  Tribina mentalno zdravlje

  Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin organizovala je sinoć u Centru za kulturu Kovin predavanje o mentalnom zdravlju. U prisutvu velikog broja posetilaca, pacijenti bolnice izveli su predstavu  ,,Želim da me neko čuje“ , a potom su stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja održali tribinu pod nazivom ,,Nije sramota“. 
  Prisutnima se obratila direktorka bolnice, dr Aleksandra Gavrilović, naglasivši da je cilj ove tribine da se objasne problemi mentalnog zdravlja o kojima se može slobodno i bez stida govoriti. Takođe, njihov cilj je da se otvore vrata bolnice, da se osobe sa mentalnim smetnjama približe zajednici i da kao takvi budu prihvaćeni bez predrasuda. Devet pacijenata sa odeljenja neuroze kroz predstavu  su prikazali svoja osećanja, razmišljanja i probleme sa kojima se suočavaju. Po završetku predstave, svako od njih je imao po jednu poruku za društvo:  ,,Želim da me neko čuje“, ,,Nisam lud, imam problem“, ,,Pogledaj me u oči, videćeš čoveka, a ne bolest“.

  Doktorka Snežana Đorđević, organizator predstave, je istakla da je ova predstava deo Novogodišnjeg projekta u psihijatrijskoj bolnici i da ima pacijenata koji poseduju glumačke talente. Cilj predstave je da prenese antistigma poruku: Da su i oni deo društva, da žele da ih neko čuje. 
  Na tribini su govorili: specijalista psihijatrije dr Jovanka Petrović, na temu ,, Bolja briga o mentalnom zdravlju“, dr Snežana Đorđević i psiholog Anđela Petrović ,,Stavovi opšte populacije prema depresiji i suicidu-efekti stigmatizacije“, dok je specijalista neurologije dr Danka Konstandinović prezentovala probleme koji prate proces starenja. Druženje se nastavilo uz koktel i diskusiju, a posetioci su u Galeriji doma kulture imali priliku da vide i ručne radove pacijenata.

   

Agencija TrujaGroup, Internet Service Provider... saznaj više

Kontakt Adresa

 • Žarka Zrenjanina 105,               26226 Mramorak,                       Srbija
 • trujagroup@gmail.com
 • Kontaktirajte nas
 • Pronađite nas

Widgetkit Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."