ИНФОРМАЦИЈЕ

Opstina Kovin
 • УГОВОР СА ПОРУКОМ: НОВА РАДНА МЕСТА
  УГОВОР СА ПОРУКОМ: НОВА РАДНА МЕСТА
  Као што је и најављено, пошто су одборници СО Ковин гласали за уговор о отуђењу парцеле у индустријској зони у блоку 117, јуче је потписан и оверен тај документ између Општине Ковин и бугарског инвеститора о продаји нешто више од осам хектара земљишта на коме ће бити подигнута фабрика за завршну обраду челичних лимова.
  Као што је и најављено, пошто су одборници СО Ковин гласали за уговор о отуђењу парцеле у индустријској зони у блоку 117, јуче је потписан и оверен тај документ између Општине Ковин и бугарског инвеститора о продаји нешто више од осам хектара земљишта на коме ће бити подигнута фабрика за завршну обраду челичних лимова.
  Поводом потписивања уговора, изјаве за медије дали су власник компаније „Минимет комодитиз" Петар Захариев и председница општине Ковин, Сања Петровић. 
  Инвеститор из Бугарске истакао је да се одлучио за Ковин због близине смедеревске железаре и положаја на Дунаву као транспортном путу, али и због одличне сарадње са локалном самоуправом од самог почетка. Он је даље рекао да ће будућа фабрика бити изграђена у две фазе: „Прва фаза ће бити готова до краја ове године, имаће капацитет од 400.000 тона годишње и чиниће је две линије за сечење топловаљаних челичних лимова и једна за хладно ваљане лимове. Друга фаза биће завршена до краја 2020. године, када ће бити изграђене две линије за галванизоване лимове и једна за фарбане лимове укупног капацитета 380.000 тона годишње,“ објаснио је Петар Захариев.
  Председница општине Сања Петровић поново је нагласила важност изградње фабрике са становишта новог запошљавања, пре свега младог и образованог кадра: „За општину Ковин која спада у категорију неразвијених и која има велики број незапослених као и велики одлив младих кадрова, ова инвестиција је од изузетно великог значаја. Биће потребно ангажовање 300 људи, од тога чак 130 са високом стручном спремом што ће у великој мери допринети да нам млади из Ковина више не одлазе, а са друге стране добар је мотив да се сви они који су нас напустили у потрази за послом врате у Ковин“.
  Прилог који је забележила екипа панчевачког дописништва Радио телевизије Војводине емитован је у „Војвођанском дневнику“ синоћ, 10. јануара. Комплетан прилог можете погледати путем линка https://youtu.be/doAVTtYwrNE и на званичној интернет страници РТВ-а, rtv.rs, у актуелностима.  
  Такође, изјаве је забележила и камера Телевизије Панчево, а прилог емитован у информативним емисијама. И на званичној интернет страници rtvpancevo.rs можете погледати вест и видео запис, као и на линку  https://youtu.be/59LqDqAdENw
 • ПРИХВАЋЕН УГОВОР О ПРОДАЈИ ЗЕМЉИШТА БУГАРСКОМ ИНВЕСТИТОРУ
  ПРИХВАЋЕН УГОВОР О ПРОДАЈИ ЗЕМЉИШТА БУГАРСКОМ ИНВЕСТИТОРУ
  Одборници Скупштине општине Ковин су, на свом првом радном окупљању у 2019. години, великом већином гласова прихватили предложени Уговор о отуђењу непокретности из јавне својине општине Ковин прикупљањем писаних понуда за парцелу 3995/2 К.О. Ковин.
  Одборници Скупштине општине Ковин су, на свом првом радном окупљању у 2019. години, великом већином гласова прихватили предложени Уговор о отуђењу непокретности из јавне својине општине Ковин прикупљањем писаних понуда за парцелу 3995/2 К.О. Ковин. Практично, локални парламент дао је «зелено светло» фирми „Minimet commodities“ doo из Београда, власника бугарског држављанина Петра Валентинова Захариева, да започне потребне процедуре у вези са изградњом будућег постројења за завршну обраду челика на поменутој парцели у индустријском блоку 117 у Ковину. Подршку закључењу уговора дали су сви присутни одборници, осим 4 одборника опозиционог „Савеза за Ковин“.
  На почетку претреса, председник СО Ковин Зоран Брадањи рекао је да је разлог сазивања 3. ванредне скупштинске седнице закључење уговора «сходно члану 5 Одлуке о избору најповољнијег понуђача коју је СО Ковин усвојила 26. децембра 2018. Године, а због захтева инвеститора за што хитнијим потписивањем уговора, ради прибављања одговарајућих дозвола за почетак изградње постројења за завршну обраду челика».
  Потом је председавајући дао реч председници општине Сањи Петровић, која је, између осталог, рекла: «Лепа вест на почетку године, да имамо инвеститора који је у октобру 2018. већ у свом Писму о намерама детаљно објаснио чиме и у ком обиму жели да се бави на земљишту које би купио од општине Ковин и тиме наговестио озбиљност. На парцели коју знамо као «Тамнава» био би изграђен комплекс са четири хале, планира се запошљавање око 300 радника, а први суграђани посао би добили већ од септембра-октобра ове године. Тржиште за испоруку поцинкованог лима је регион, али и земље западне Европе, вредност читаве инвестиције процењује се на износ између 10 и 15 милиона евра, рекла је председница и додала: «Трудили смо се да, управо јер се ради о отуђењу земљишта које је јавна својина, уградимо изнето у Писму о намерама у текст уговора, како не бисмо «тек тако» продали земљу, односно да бисмо се заштитили и да бисмо лимитирали купца у смислу да оно што је рекао да намаерава – и уради». Сања Петровић рекла је да инвеститор ничим није показао да му таква ограничења сметају, што указује да «очигледно озбиљно планирају да раде». Председница општине захвалила се читавом тиму који је радио на реализацији овог посла, подсетивши колико је енергије и труда уложено да «стигнемо до потписивања уговора».
  Др Срђан Ненек, председник одборничке групе СНС, изражавајући задовољство због потписивања оваквог уговора, истакао је, између осталог: «Мислим да је најважније да смо у ситуацији да подржимо оно на чему почива систем једног места – да стварамо простор да људи раде и тако остану овде». Ненек је додао да, с обзиром да је био укључен у читаву причу, може да најави да ће новом послодавцу бити бити потребно око 130 високообразованих радника и исто толико, или нешто више кадра са средњошколским образовањем, да би «овде зараде биле више» и да то све значи да можемо рачунати да ћемо имати могућност да задржимо младе људе, да остану да живе и раде на територији општине Ковин.
  Срђан Вукша, председник опозиционе групе «Савез за Ковин» упитао je да ли је све баш тако како изгледа, затраживши да му неко објасни о колико поузданом инвеститору је реч и да ли је узет у обзир утицај на животну средину, с обзиром на производњу која се планира. 
  Зоран Николић, заменик председнице општине истакао је како се читавом пројекту приступило веома озбиљно, сагледавајући пуно тога, а посебно јер «обе стране имају јак интерес да ово почне што пре». Он је додао да «за нас производња поцинкованих лимова спада у тзв .»прљаве технологије», али да су стандарди у овој области такви да нема бојазни за погоне који већ постоје у тој зони, с обзиром да су за потребне студије изводљивости ангажоване најреферентније куће. У том смислу, из погона за производњу и прераду печурака већ су затражили састанак овим поводом и добили уверавања да општина Ковин неће издати дозволу за нешто што би угрозило производњу хране, а посебним саопштењем огласио се и бугарски инвеститор, где је у писму-одговору јасно објашњено да је сваки поступак у складу са стандардима, као и да је производна линија оваквог погона затвореног типа, додао је Николић.
  Одборник Јовица Доловачки кратко је рекао да је «лепо данас бити одборник СО Ковин и да ће ово, ако је по оној народној да се «по јутру дан познаје», бити добра година. Према његовом мишљењу, најважније је да млади остају овде.
  Душан Максимовић сигуран је да је ово само почетак великих инвестиција и додао: «Много сам срећан што сам део ове владајуће већине». Као и претходник, захвалио се председници општине Сањи Петровић и читавом тиму који је напорно радио на довођењу посла у Ковин.
  Радован Вукосављевић, руководилац одељења за привреду ОУ Ковин, нагласио је да, што се саме парцеле тиче, не постоје препреке за отуђење у смислу реституције, експропријације – «у овом тренутку, све је чисто», додао је он и подсетио да је издавање локацијских услова, грађевинске и употребне дозволе, у надлежности општинске управе, с тим што, у оквиру локацијских услова, сагласности издају и јавна предузећа која се баве специфичним делатностима.
  Скупштина општине Ковин овластила је председницу општине Сању Петровић да у име локалне самоуправе потпише уговор. Чин потписивања заказан је код нотара за сутра – четвртак, 10. јануар 2019. године, а по обављању свих формалности, обе стране даће изјаве за медије у Општини Ковин.  
 • СА 30. СЕДНИЦЕ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА
  СА 30. СЕДНИЦЕ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА
  Општинско веће одржало је данас прву седницу у 2019. години, а 30. у актуелном сазиву. Председавала је председница општине Сања Петровић, а пошто је усвојен записник са 29. седнице, одржане 27. децембра 2018. године, већници су се изјаснили о јединој тачки дневног реда:
  Општинско веће одржало је данас прву седницу у 2019. години, а 30. у актуелном сазиву. Председавала је председница општине Сања Петровић, а пошто је усвојен записник са 29. седнице, одржане 27. децембра 2018. године, већници су се изјаснили о јединој тачки дневног реда:
  Једногласно је утврђен је предлог Уговора о отуђењу непокретности из јавне својине општине Ковин прикупљањем писаних понуда за парцелу 3995/2 К.О. Ковин. Реч је о грађевинском земљишту у блоку 117 у Ковину за које је заинтересован инвеститор из Бугарске са намером изградње постројења за завршну обраду челика. СО Ковин је одлуком донетом на седници од 26. децембра 2018. године фирму бугарског инвеститора „Minimet commodities“ doo, са седиштем у Београду, изабрало за најповољнијег-јединог понуђача за отуђење поменуте непокретности из јавне својине општине Ковин.
  О данас утврђеном предлогу уговора изјасниће се одборници Скупштине општине Ковин на ванредној седници, заказаној за среду, 9. јануар.  
 • БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА
  БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА
  Свимa који славе Божић по Јулијанском календару,  желимо да Бадњи дан и долазећи празник рођења Христовог проведу у миру и благостању, са најмилијима. За добру 2019. годину, уз традиционални поздрав:
  Мир божји, Христос се роди! 
 • ВЕЋЕ УТВРДИЛО ПРЕДЛОГ НОВОГ СТАТУТА ОПШТИНЕ
  ВЕЋЕ УТВРДИЛО ПРЕДЛОГ НОВОГ СТАТУТА ОПШТИНЕ
  На 29. седници Општинског већа, одржаној 27. децембра, утврђен је предлог новог Статута општине Ковин. После спроведене јавне расправе, већници су једногласно прихватили нацрт документа, а пре него што буде на дневном реду СО Ковин, предлог се доставља надлежном министарству, ради прибављања мишљења.
  На 29. седници Општинског већа, одржаној 27. децембра, утврђен је предлог новог Статута општине Ковин. После спроведене јавне расправе, већници су једногласно прихватили нацрт документа, а пре него што буде на дневном реду СО Ковин, предлог се доставља надлежном министарству, ради прибављања мишљења.
  Наиме, Законом о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи који је ступио на снагу 28. јуна 2018. године,  прописано је да ће јединице локалне самоуправе ускладити своје статуте и друге опште акте са овим законом у року од девет месеци од ступања на снагу, а да ће  Скупштина јединице локалне самоуправе доставити предлог статута министарству надлежном за локалну самоуправу ради прибављања мишљења, најкасније шест месеци од ступања на снагу овог закона. Поред тога, донети су и нови, односно измењени су поједини важећи закони којима су уређена питања од значаја за рад и функционисање локалне самоуправе (Закон о јавној својини, Закон о правобранилаштву, Закон о планском систему РС, Закон о службеној употреби језика и писма, Закон о заштити права и слобода националних мањина Закон о јавним предузећима, Закон о комуналним делатностима, Закон о путевима, Закон о водама, Закон о становању и одржавању зграда, Закон о спорту, Закон о младима и др.), што је условило потребу усклађивања одговарајућих решења садржаних у Статуту општине и са тим касније донетим законима. 
  Веће је донело решење о давању у закуп непокретности у Улици цара Лазара бр. 91 у Ковину и два решења о употреби текуће буџетске резерве. На почетку заседања усвојен је записник са претходне седнице, одржане 20. децембра 2018. године.  

Agencija TrujaGroup, Internet Service Provider... saznaj više

Kontakt Adresa

 • Žarka Zrenjanina 105,               26226 Mramorak,                       Srbija
 • trujagroup@gmail.com
 • Kontaktirajte nas
 • Pronađite nas

Widgetkit Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."